αξιοθεατα

Λαογραφικό Μουσείο - Κουφονήσια

Το Λαογραφικό Μουσείο θα το βρείτε δίπλα από την Εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Όλα τα αντικείμενα που θα δείτε είναι προσφορά των κατοίκων του νησιού. Αγροτικά εργαλεία, εργαλεία των ψαράδων, κάδρα παλιών πορτρέτων, αλλά και αντικείμενα οικιακής βοήθειας θα σας πάνε πίσω στο χρόνο και θα σας κάνουν να ταξιδέψετε σε μια άλλη εποχή.

Λαογραφικό Μουσείο - Κουφονήσια


πλοηγηθειτε με Google Maps

Γάλα - Κουφονήσια

Το Γάλα είναι μια τεράστια τρύπα στο έδαφος με παραλία. Ονομάστηκε Γάλα λόγω της απόχρωσης που εμφανίζεται στη θάλασσα, μέσα από το εσωτερικό της τρύπας. Γίνεται ορατό μόνο όταν φτάσετε. Θα πρέπει να ακολουθήσετε το μονοπάτι αριστερά από την παραλία Πορί κατευθυνόμενοι προς ανατολή. Όταν μπείτε στην τρύπα θα βιώσετε μια ξεχωριστή εμπειρία και αν η θάλασσα είναι ήρεμη, μπορείτε κολυμπώντας να περάσετε στην ανοιχτή θάλασσα και να επιστρέψετε.

Γάλα - Κουφονήσια


πλοηγηθειτε με Google Maps

Καρνάγιο - Κουφονήσια

Το γραφικό αυτό Καρνάγιο θα το βρείτε στην περιοχή Λουτρό του νησιού και είναι ο χώρος επισκευής και συντήρησης σκαφών θαλάσσης. Είναι το μοναδικό στις Μικρές Κυκλάδες και οι εργασίες συντήρησης των αλευτικών σκαφών γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο που χρησιμοποιούσαν και οι παλιοί τεχνίτες.

Καρνάγιο - Κουφονήσια


πλοηγηθειτε με Google Maps

Μάτι του Διαβόλου - Κουφονήσια

Το Μάτι του Διαβόλου δεν είναι εύκολο να το βρείτε, γιατί η είσοδός της δεν είναι ορατή από το μονοπάτι. Είναι μια σπηλιά χαμηλή και στην είσοδό της, στη δεξιά πλευρά, υπάρχει μια τρύπα που επικοινωνεί με τη θάλασσα, από όπου περνάει με δύναμη το θαλασσινό νερό που φέρνουν τα κύματα. Είναι ένα φυσικό αξιοθέατο όπου η δύναμη της θάλασσας, ο ήχος, η θέα και το συνεχές πήγαινε έλα του αφρισμένου νερού σας καθηλώνουν.

Μάτι του Διαβόλου - Κουφονήσια


πλοηγηθειτε με Google Maps

Παριανός - Κουφονήσια

Ο Παριανός είναι κόλπος στο Άνω Κουφονήσι και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Όλες οι ψαρόβαρκες και τα καϊκια είναι ασφαλή και προστατευμένα γιατί το μέρος είναι απάνεμο. Μπορείτε εύκολα να πάτε με τα πόδια και να απολαύσετε τις βάρκες αλλά και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

Παριανός - Κουφονήσια


πλοηγηθειτε με Google Maps

Πισίνα - Κουφονήσια

Περνώντας την Πλατιά Πούντα και συνεχίζοντας προς την παραλία Πορί, στη μέση της διαδρομής θα βρείτε έναν θαλάσσιο χώρο περικυκλωμένο από βράχια, την Πισίνα. Είναι μια φυσική πισίνα λόγω της διάβρωσης των πετρωμάτων που γεμίζει με θαλασσινό νερό και πολλοί επισκέπτες την προτιμούν για βουτιές. Χρειάζεται προσοχή όμως, γιατί υπάρχουν επικίνδυνα σημεία στον πυθμένα και το πέρασμα προς τη θάλασσα είναι στενό.

Πισίνα - Κουφονήσια


πλοηγηθειτε με Google Maps

Σπηλιές του Ξυλομπάτη - Κουφονήσια

Βόρεια από την παραλία Πορί, στον όρμο Ξυλομπάτη, θα συναντήσετε 2 εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές. Η πρώτη είναι μακρόστενη και διαμπερές ενώ η δεύτερη έχει μια μικρή παραλία στο εσωτερικό της. Θα φτάσετε εκεί είτε οδικώς από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που συνδέει το Πορί με το λιμάνι, είτε με ποδήλατο, είτε με καΐκι.

Σπηλιές του Ξυλομπάτη - Κουφονήσια

Σπηλιές του Ξυλομπάτη - Κουφονήσια


πλοηγηθειτε με Google Maps

Συλλογή Ίχνη: Η αρχαιολογία των Κουφονησίων

Ίχνη: Η αρχαιολογία των Κουφονησίων
Στην Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων διοργανώνει την περιοδική έκθεση «Ίχνη: Η αρχαιολογία των Κουφονησίων» στην Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου. Η έκθεση επιδιώκει την ανασύσταση του αρχαιολογικού τοπίου των δύο νησιών των Μικρών Κυκλάδων, Άνω και Κάτω Κουφονησίου, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των ανασκαφών που πραγματοποιούνται από τη δεκαετία του 1960.

Οι ανασκαφές στα Κουφονήσια ξεκίνησαν από τη Φωτεινή Ζαφειροπούλου και συνεχίστηκαν τις επόμενες δεκαετίες από τους αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή. Οι έρευνές τους αποκάλυψαν σημαντικά κατάλοιπα της κατοίκησης από την πρώιμη φάση της Εποχής του Χαλκού έως τους Μεταβυζαντινούς χρόνους. Ειδικότερα, καταδεικνύουν τη σημασία των νησιών κατά την Πρωτοκυκλαδική περίοδο (3η χιλιετία π.Χ.), η οποία προκύπτει από τις ανασκαφές σε οικισμούς και νεκροταφεία.

Αυτά τα δεδομένα της αρχαιολογικής τοπογραφίας των Κουφονησίων θα αναπτυχθούν στην έκθεση συνοδευόμενα από εντυπωσιακά ευρήματα των σημαντικότερων ανασκαμμένων θέσεων. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί φωτογραφικό και σχεδιαστικό υλικό τεκμηρίωσης, καθώς και σύντομες βιντεοπροβολές με συνεντεύξεις των ανασκαφέων, που μεταφέρουν την εμπειρία τους και μιλούν για το χαρακτήρα των ανακαλύψεών τους.

Την εισαγωγή σε αυτή την περιήγηση θα αποτελέσει το ιστορικό των πρώτων ερευνών στην Κέρο, που ξεκίνησαν ως συνέπεια της εκτεταμένης αρχαιοκαπηλίας κατά τη δεκαετία του 1950 και 1960. Οι έρευνες αυτές αποτέλεσαν στη συνέχεια την αφορμή των ανασκαφών στα Κουφονήσια και προξένησαν το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον, το οποίο παραμένει ισχυρό ως σήμερα.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, τηρώντας τα μέτρα για την πρόληψη και προστασία από την COVID-19.

Την έκθεση «Ίχνη. Η αρχαιολογία των Κουφονησίων» στην Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου, όπως και την περυσινή περιοδική «Δες απέναντι», στηρίζει η CΟSMOTE, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προβολή του πολιτιστικού αποθέματος των Μικρών Κυκλάδων.

Επιμέλεια έκθεσης: Στέφανος Κεραμίδας (αρχαιολόγος-μουσειολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων), Μαργαρίτα Δρίλλια (αρχαιολόγος-υπεύθυνη επικοινωνίας).

Πληροφορίες

Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου, Πάνω Κουφονήσι.
Διάρκεια έκθεσης: 30 Ιουλίου – 15 Οκτωβρίου 2020.
Δευτέρα-Τρίτη 14.00-21.00, Τετάρτη-Κυριακή 09.00-21.00.

Συλλογή Ίχνη: Η αρχαιολογία των Κουφονησίων